knieartrose

Wat is knieartrose?

De knie is een gewricht wat kan buigen, strekken en roteren. Bij knieartrose is het laagje kraakbeen in het kniegewricht versleten/beschadigd. Hierdoor schuren de gewrichtsoppervlakken wat pijn veroorzaakt en neemt de beweeglijkheid van de knie af.

Klachten

Als gevolg van de artrose bewegen de gewrichtsoppervlakken niet meer soepel over elkaar heen of ontstaat er bot op bot contact. Dit gaat gepaard met stijfheid en pijn. Er is geen verband tussen de mate van artrose en de klachten dit je ervaart. Je hebt mensen die gediagnostiseerd worden met ernstige artrose en bijna geen klachten hebben, maar ook het omgekeerde kan waar zijn. De meest voorkomende klachten bij knieartrose zijn:

  • Stijfheid in de ochtend (startstijfheid), deze verdwijnt vaak relatief snel als iemand begint met bewegen.
  • Beperking van bewegingen van de knie (met name buigen en strekken)
  • Schurend gevoel in het gewricht
  • Lopen, hardlopen, traplopen en/of lang staan vaak pijnlijk

(Over het algemeen is het fietsen vaak niet beperkt.)

Oorzaken

Artrose ontstaan vaak geleidelijk als gevolg van het ouder worden. De kwaliteit van het kraakbeen wordt langzaam minder, dit is een natuurlijk proces wat volkomen normaal is. Langdurige overbelasting, bij bijv. sport of werk, zijn redenen waarom mensen artrose krijgen. Ook overgewicht kan een grote rol spelen bij het ontstaan van knieartrose. Ook spierzwakte rondom de knie (met name van de quadriceps) kan een rol spelen in het klachten patroon.

Wil je zelf aan de slag met het herstel van jouw klachten?

Vraag dan hier de (gratis) zelfhulpmodule aan voor bovenstaande aandoening

Heb je een vraag over deze aandoening? Stel deze dan gerust. Fysiotherapeuten van mijnfysiothuis.nl geven (gratis) antwoord op uw vraag.

PS. Wij houden ook niet van SPAM, jouw gegevens worden alleen gebruikt voor onze dienstverlening. Voor meer informatie, bekijk onze Privacyverklaring.