artrose ONDERRUG

Wat is artrose van de onderrug?
Heb je artrose van de onderrug dan is het laagje kraakbeen van de tussenwervelschijven of van de kleine gewrichten aan de zijkant van je wervelkolom versleten. Hierdoor neemt de beweeglijkheid van de nek af. De term spondylose wordt ook vaak gebruiken om artrose in de nek aan te geven.
De nekwervels worden ook wel de cervicale wervelkolom genoemd en daarom wordt voor deze aandoening de term cervicale artrose gebruikt.

Klachten

Als gevolg van de artrose bewegen de gewrichtsoppervlakken niet meer soepel over elkaar heen of ontstaat er bot op bot contact. Dit gaat gepaard met stijfheid en pijn.

Er is geen verband tussen de mate van artrose en de klachten dit je ervaart. Je hebt mensen die (op de foto) gediagnostiseerd worden met ernstige artrose en bijna geen klachten hebben, maar ook het omgekeerde kan waar zijn. De meest voorkomende klachten bij nekartrose zijn:

  • Stijfheid in de ochtend (startstijfheid), deze verdwijnt vaak relatief snel als iemand begint met bewegen.
  • Beperking van beweging van de onderrug
  • Gedurende de dag vordert nemen klachten vaak langzaam toe.

Oorzaken
Artrose ontstaan vaak geleidelijk als gevolg van het ouder worden.
De kwaliteit van het kraakbeen wordt langzaam minder, dit is een natuurlijk proces wat volkomen normaal is. Langdurige overbelasting, bij bijv. sport of werk, is ook een van de redenen waarom mensen artrose krijgen.

Wil je zelf aan de slag met het herstel van jouw klachten?

Vraag dan hier de (gratis) zelfhulpmodule aan voor bovenstaande aandoening

Heb je een vraag over deze aandoening? Stel deze dan gerust. Fysiotherapeuten van mijnfysiothuis.nl geven (gratis) antwoord op uw vraag.

PS. Wij houden ook niet van SPAM, jouw gegevens worden alleen gebruikt voor onze dienstverlening. Voor meer informatie, bekijk onze Privacyverklaring.