frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder of stijve schouder begint vaak met pijn rondom de schouder, soms met uitstraling naar de schouder toe.

Als bewegen van de arm pijn doet, dan beweegt men de schouder vaak een stuk minder, hierdoor kan de schouder “vast” te komen zitten. Dan kan het zelfs pijn gaan doen als de arm stilgehouden wordt. Soms wordt de pijn minder als de schouder helemaal vast zit en is de stijfheid van de schouder juist het probleem.
Omdat de schouder helemaal vast kan zitten heeft deze aandoening de naam frozen shoulder gekregen.

Klachten

De klachten bestaan gemiddeld gezien uit meerdere fasen, namelijk:

 • De bevriezing en verstijvende fase
  Deze fase duurt enkele weken tot gemiddeld negen maanden. De pijn in de schouder wordt langzaam erger en kan als zeer hevig worden ervaren. De pijn kan uitstralen tot in de bovenarm en zelfs de onderarm. Aan- en uitkleden, iets uit een hoge kast pakken en autorijden is pijnlijk en kan hevige pijnscheuten geven. Je hebt ook pijn in rust, dus als je niets doet, en zelfs ’s nachts. De bovenrug en nek kunnen eveneens pijn gaan doen. Je schouder wordt steeds stijver. In deze fase is het niet verstandig om je schouder te forceren.
 • De bevroren fase
  Deze fase duurt gemiddeld vier tot negen maanden. De pijn in de schouder neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft.
 • De ontdooiende fase
  Deze fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden. De pijn verdwijnt volledig en de beweeglijkheid komt langzaam terug tot (nagenoeg) normaal.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van deze klacht is dat men niet meer kan of durft te bewegen. Soms deze klachten ook:

 • Na een val op de schouder
 • Na een breuk van schouder/bovenarm/sleutelbeen
 • Na een schouderoperatie (als niet goed geoefend wordt na de operatie)

Stress en voortdurende spanning

Wil je zelf aan de slag met het herstel van jouw klachten?

Vraag dan hier de (gratis) zelfhulpmodule aan voor bovenstaande aandoening

Heb je een vraag over deze aandoening? Stel deze dan gerust. Fysiotherapeuten van mijnfysiothuis.nl geven (gratis) antwoord op uw vraag.

PS. Wij houden ook niet van SPAM, jouw gegevens worden alleen gebruikt voor onze dienstverlening. Voor meer informatie, bekijk onze Privacyverklaring.