Heupartrose

Wat is heupartrose?
De heup is normaal gesproken heel flexibel. Hierdoor kun je het been ver naar voor, naar achter of zijwaarts bewegen en draaien. Bij heupartrose is het laagje kraakbeen in het heupgewricht versleten. Hierdoor schuren de gewrichtsoppervlakken wat pijn veroorzaakt en neemt de beweeglijkheid van de heup af.

Klachten
Als gevolg van de artrose bewegen de gewrichtsoppervlakken niet meer soepel over elkaar heen of ontstaat er bot op bot contact. Dit gaat gepaard met stijfheid en pijn.
Er is geen verband tussen de mate van artrose en de klachten dit je ervaart. Je hebt
mensen die gediagnostiseerd worden met ernstige artrose en bijna geen klachten hebben, maar ook het omgekeerde kan waar zijn. De meest voorkomende klachten bij heupartrose zijn:

  • Stijfheid in de ochtend (startstijfheid), deze verdwijnt vaak relatief snel als iemand begint met bewegen.
  • Beperking van beweging van de heup (vooral rotaties beperkt)
  • Uitstralende pijn naar lies

Oorzaken
Artrose ontstaan vaak geleidelijk als gevolg van het ouder worden. De kwaliteit van het kraakbeen wordt langzaam minder, dit is een natuurlijk proces wat volkomen normaal is. Langdurige overbelasting, bij bijv. sport of werk, zijn redenen waarom mensen artrose krijgen. Ook overgewicht kan een grote rol spelen bij het ontstaan van heupartrose.

Wil je zelf aan de slag met het herstel van jouw klachten?

Vraag dan hier de (gratis) zelfhulpmodule aan voor bovenstaande aandoening

Heb je een vraag over deze aandoening? Stel deze dan gerust. Fysiotherapeuten van mijnfysiothuis.nl geven (gratis) antwoord op uw vraag.

PS. Wij houden ook niet van SPAM, jouw gegevens worden alleen gebruikt voor onze dienstverlening. Voor meer informatie, bekijk onze Privacyverklaring.