kniepeesklachten

Wat zijn kniepeesklachten?

De grote bovenbeenspieren (quadriceps) zorgen ervoor dat je de knie kunt strekken.
Grotendeels zit deze spier vast aan de bovenzijde van de knieschijf, aan de onderzijde van de knieschijf zit een dikke pees die naar het onderbeen loopt en zodoende kun je de knie strekken. Bij een aantal sporten komt irritatie van deze pees veelvuldig voor. Vaak wordt dan gesproken over een jumpersknee.

Klachten

De meeste voorkomende klachten zijn:

  • Pijn net onder knieschijf
  • De knie voelt stijf
  • Starten met bewegen (vooral na periode van inspanning en dan rust) pijnlijk
  • In het beginstadium verdwijnen de klachten soms tijdelijk naeen goede warming-up
  • Met gebogen knieën zitten snel pijnlijk

Oorzaken

Kniepeesklachten komen veel voor bij sporten waar je bij moet springen en explosief moet afzetten, vandaar de naam “jumpersknee”. Je kunt dan denken aan sporten zoals basketballen. De klachten kunnen een aantal redenen hebben.
Soms is er een disbalans in concentrische en execentrische belastbaarheid. Dit houdt in de basis in dat je belastbaar genoeg ben om te kunnen afzetten maar niet om te kunnen landen. Daarnaast spelen factoren als slecht schoeisel, sporten op een harde ondergrond en verkeerde techniek van bewegen, een grote rol.

Wil je zelf aan de slag met het herstel van jouw klachten?

Vraag dan hier de (gratis) zelfhulpmodule aan voor bovenstaande aandoening

Heb je een vraag over deze aandoening? Stel deze dan gerust. Fysiotherapeuten van mijnfysiothuis.nl geven (gratis) antwoord op uw vraag.

PS. Wij houden ook niet van SPAM, jouw gegevens worden alleen gebruikt voor onze dienstverlening. Voor meer informatie, bekijk onze Privacyverklaring.