nekhernia

Wat is een nekhernia?
De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, met daarom heen nog een aantal andere structuren zoals spieren, banden en pezen.

De tussenwervels zijn een soort schokdempers van de wervelkolom die van een zachter materiaal gemaakt zijn. Soms is de wand van deze tussenwervelschijf dunner, waardoor deze kan uitpuilen (je kunt dat vergelijken met de uitpuiling die je krijgt als je in een ballon knijpt). Zo’n uitpuiling wordt een hernia genoemd. Je hoeft niet perse last te hebben van een hernia, alleen als deze bijvoorbeeld tegen een zenuw aan drukt zal deze pijn geven.

Klachten

Als gevolg van een hernia kunnen een breed scala aan klachten optreden, dat is geheel afhankelijk waar een hernia zit. Onderstaand zijn de meeste voorkomende klachten die mensen met nekhernia ervaren:

  • Krachtverlies schouders/armen
  • Tintelingen
  • Verminderd of dof gevoel
  • (uitstralende) pijn naar armen toe

Vaak zorgt het voorover buigen van de nek dat klachten toenemen.

Oorzaken

Een hernia wordt vaak veroorzaakt door slijtage van de tussenwervelschijf.
Eenzijdige belasting of bijvoorbeeld een verkeerde houding tijdens zitten of staan spelen vaak een grote rol. Ook kan op een verkeerde manier bukken of een zwaar voorwerp tillen de klachten verergeren.

Wil je zelf aan de slag met het herstel van jouw klachten?

Vraag dan hier de (gratis) zelfhulpmodule aan voor bovenstaande aandoening

Heb je een vraag over deze aandoening? Stel deze dan gerust. Fysiotherapeuten van mijnfysiothuis.nl geven (gratis) antwoord op uw vraag.

PS. Wij houden ook niet van SPAM, jouw gegevens worden alleen gebruikt voor onze dienstverlening. Voor meer informatie, bekijk onze Privacyverklaring.