verstuikte enkel

Wat is een verstuikte enkel?

Veel mensen zijn wel eens “door zijn enkel” gegaan. De beweging die de enkel dan maakt is inversie, dat is met name het naar binnen bewegen van de voet. Dit wordt dan ook een inversietrauma genoemd.

Wanneer de voet naar binnen beweegt komen de enkelband aan de buitenkant van je enkel op rek en in een extremer geval kunnen de enkelbanden scheuren.

Klachten
De klachten zijn afhankelijk van hoe hevig iemand door zijn enkel gegaan is.
Pijn en zwelling staan op de voorgrond. Vaak zit de pijn aan de buitenkant van de enkel.
Zwelling treed soms meteen op (hoogstwaarschijnlijk een gescheurde enkelband), vaak in de vorm van een ei op je enkel, maar soms ook pas een hele tijd later (hoogstwaarschijnlijk een verrekte enkelband).  Normaal afwikkelen is vaak pijnlijk en niet goed mogelijk.
Ook zie je vaak dat de enkel instabieler is na een dergelijk trauma.

Oorzaken

Dit trauma ontstaat doordat mensen bijv een misstap maken. Je ziet deze klachten het vaakst bij sporten waarbij sporter veel (explosief) van richting moeten veranderen.

Wil je zelf aan de slag met het herstel van jouw klachten?

Vraag dan hier de (gratis) zelfhulpmodule aan voor bovenstaande aandoening

Heb je een vraag over deze aandoening? Stel deze dan gerust. Fysiotherapeuten van mijnfysiothuis.nl geven (gratis) antwoord op uw vraag.

PS. Wij houden ook niet van SPAM, jouw gegevens worden alleen gebruikt voor onze dienstverlening. Voor meer informatie, bekijk onze Privacyverklaring.