meniscusklachten

Wat zijn meniscusklachten?

Iedere knie heeft een binnen en een buiten meniscus. Dit is een kraakbeenstructuur in de knie in de vorm van een halve maan. De functie van deze structuur is het vergroten van de stabiliteit van de knie, schokdemping en het zorgen voor een soepele beweging van de knie. Een meniscus kan scheuren, vaak gebeurd dit door het verdraaien van de knie, een zogenaamd VFE-trauma (wat staat voor buigen, het naar binnen buigen van de knie in combinatie met het draaien naar buiten van de knie).

Klachten

De meeste voorkomende klachten zijn:

  • Zwelling
  • Lokale pijn in de knie
  • Bewegingsbeperking (vaak door de zwelling)
  • Slotklachten (als je een scheurtje hebt kan een stukje in het gewricht zelf komen zitten, wat er voor kan zorgen dat je knie “op slot” zit)
  • Crepetaties (kraken) van de knie

Oorzaken

Meerendeel van de meniscusklachten onstaan tijdens het sporten. Voornamelijk bij voetballen en veel zaalsporten zie je deze klachten vaak ontstaan. De meeste voorkomende situatie waarbij je een scheurtje oploopt is wanneer je zelf wilt draaien maar je voet blijft staan. Onderliggende redenen kunnen zijn; slechte schoenen, overgewicht en slechte warming up.

Wil je zelf aan de slag met het herstel van jouw klachten?

Vraag dan hier de (gratis) zelfhulpmodule aan voor bovenstaande aandoening

Heb je een vraag over deze aandoening? Stel deze dan gerust. Fysiotherapeuten van mijnfysiothuis.nl geven (gratis) antwoord op uw vraag.

PS. Wij houden ook niet van SPAM, jouw gegevens worden alleen gebruikt voor onze dienstverlening. Voor meer informatie, bekijk onze Privacyverklaring.